2009 m. liepos 30 d., ketvirtadienis

Šveicarijoje švietimo reforma pradedama nuo sveiko vaikų maitinimosi

Ciuricho (Šveicarija) valdžia išleido potvarkį, nuo ateinančių mokslo metų įpareigojantį regiono mokyklas pasirūpinti, kad jose būtų valgomas tik sveikas maistas. „Valgymas turi teikti džiaugsmą. Tai – daugiau nei maitinimasis, jis reiškia gerą savijautą ir gyvenimo kokybę.“, rašoma miesto sveikatos saugos tarnybos komunikate.

Maisto sveikumas patogumo dėlei pateikiamas pagal šviesoforo sistemą.

Žaliame sąraše – rekomenduojami produktai: sezoniniai ir būtinai regioniniai vaisiai, salotos ir daržovės, nesaldinti duonos iš rupių miltų gaminiai, nesaldinti pieno produktai, kaip pieno-vaisių kokteiliai, riešutai, kaštonai, saulėgrąžų sėklos ir vandentiekio vanduo bei nesaldinta arbata.

Geltonasis sąrašas – tai toleruojami produktai, kuriuos galima valgyti priešpiečiams ne dažniau kaip dukart per savaitę. Tai – balta duona, sultys be cukraus priedų, bananai, kiti egzotiški vaisiai, džiovinti vaisiai ir saldinti pieno produktai, kaip jogurtai ar pieno kokteiliai.

Į raudoną sąrašą patekę produktai yra griežtai draudžiami. Tai – saldumynai ir saldūs gėrimai, riebūs ir saldūs kepiniai, javainiai, skrudintas maistas, o taip pat produktai, kurių sudėtyje yra sintetinių kvapų, konservantų ir skonio pagerintojų.

Tas pats šviesoforo principas galioja ir mokinukų stovyklų, išvykų bei švenčių metu. Vienintelė išimtis taikoma tradiciniam, namie keptam šokoladiniam pyragui, kuriuo gimtadienį mokykloje švenčiantis vaikas gali pavaišinti klasės draugus.

Ciuricho miesto galvos taip pat paragino tėvus šviesoforo sistemą taikyti ir vaikų atsinešamiems priešpiečiams. Remiantis neginčijamais moksliniais įrodymais, sveikai valgantys vaikai yra kūrybingesni bei pasiekia gerokai aukštesnių mokymosi rezultatų.

Daugelis tėvų jaučiasi sutrikę, nes į nepageidaujamų produktų sąrašą pateko vaikų mėgstami bananai, džiovinti vaisiai bei javainiai. Sveikatos saugos tarnybos atstovai tvirtina, kad, nors šie produktai ir sveiki, bet nerekomenduojami dėl juose esančio cukraus, kuris gadina dantų emalį.

Naujasis potvarkis įpareigojo ir mokyklų pašonėje įsikūrusias kepyklas įvesti sveikų kepinių asortimentą arba mokyklų vadovai uždraus jose lankytis mokiniams.

Minėtas potvarkis galioja mokykloje valgomiems dešimtos valandos priešpiečiams - iš namų atsineštiems ar mokykloje namų ruošos pamokose pagamintiems.

Baltyminis maistas rekomenduojamas pietums, o jie Šveicarijoje valgomi tik namuose.

Lygiai vidurdienį visos mokyklos uždaromos pusantros valandos pietų pertraukai. Pietūs namie – tai būtina vaiko geros fizinės ir psichinės sveikatos sąlyga. Šveicarai įsitikinę, kad vaikams iki 12-13 metų neužtenka tik bendros vakarienės su šeima. Per rytines pamokas jie spėja patirti tiek įspūdžių, kad jiems būtina jais pasidalyti saugioje, ramioje namų aplinkoje su artimais žmonėmis prie pietų stalo.

Ne veltui šveicarų nacionalinis patiekalas fondiu - mėsos, sūrio ar šokolado - tai daugiau nei maistas. Bendras indas suartina šiltam bendravimui, tai – šventas ritualas, kuris ko gero šveicarus laiko vienybėje.

Didmiesčiuose, kaip Ciurichas ar Ženeva, kuriuose nemažą gyventojų dalį sudaro imigrantai, jau keletą metų kasdien nuo 12.00 iki 13.30 veikia naujovė - nedidelės valgyklėlės, vadinamos „pietų stalais“ vaikams, kurių tėvams šveicariška pietų tradicija netinka ar nepatinka. Jie kainuoja nepigiai, bet garantuojama, kad vaikas gaus sveikus, šviežiai pagamintus pietus bei atidžių, švelnių darbuotojų – mamos pakaitalo - globą ir rūpestį, o po petraukos bus laiku išlydėtas į popietines pamokas.

Mažesniuose miestuose bei kaimo vietovėse tokio pasirinkimo tėvai neturi, tad neišvengiamai vienas jų, dažniausiai mama, turi užsiimti šios tradicijos išpildymu. Antraip visos vaiko problemos bus laikomos visų pirma „teisingų pietų“ neturėjimo pasekmė.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą